Friday, December 26, 2008

Bilantul contabil

Notiunile, tipurile si functiile
Bilantul contabil ca procedeu specific al metodei contabilitatii reprezinta un raport financiar care reflecta patrimoniul si situatia economico-financiara a agentului economic la un moment dat. In bilant A=P.
Clasificarea bilantului:
I Dupa statutul juridic al intreprinderii:
- Bilant contabil initial – se intocmeste la infiintarea intreprinderii;
- Bilant contabil curent – se intocmeste in cursul activitatii intreprinderii, la termenele impuse de legislatia in vigoare.
- Bilant contabil final – se intocmeste in momentul cesionarii activitatii de catre intreprindere sau a lichidarii ei.
II Dupa perioada de intocmire:
~ Bilant contabil anual – se intocmeste la sf.anului pe baza datelor din conturi si presupune in mod obligatoriu verificarea prealabila a realitatii acestora prin inventariere.
~ Bilant contabil intermediar – se intocmeste si se prezinta la sf.fiecarui trimestru.
III Dupa sfera de cuprindere a elementelor patrimoniale:
> Bilant contabil primar – bilantul contabil intocmit la nivel de intreprindere;
> Bilant contabil consolidat – intocmit la nivelul grupurilor de intreprinderi;
> Bilant contabil centralizat – bilanturile contabile intocmite la nivelul ministerelor, departamentelor, economiei nationale in ansamblu.
Functiile:
a. De sinteza si generalizare – sintetizarea si gruparea informatiei contabile dupa o structura care este unica si obligatorie pentru toate intreprinderile.
b. De informare – rezulta din analiza datelor prezentate in bilant, prin bilant se prezinta situatia elementelor patrimoniale si rezultatul perioadei de gestiune.
c. De analiza a starii economico-financiare a intreprinderii – in baza datelor din bilantul contabil se analizeaza situatia patrimoniala si financiara a intreprinderii.

Operatii economice asupra bilantului contabil
Oricit de variate ar fi operatiile economice sub aspectul naturii si continutului lor economic ele se grupeaza in 4 categorii:
I Operatii economice care genereaza modificari numai in structura activului bilantului:
A + x – x = P
Spre exemplu: se ridica din contul de decontare de la banca suma de 40 000 lei si se depune in casieria intreprinderii.
II Operatii economice care genereaza modificari numai in pasivul bilantului:
A = P + x – x
Spre exemplu: din contul unui credit bancar pe termen scurt se achita furnizorilor o datorie in suma de 200 000 lei, ajunsa la scadenta.
III Operatii economice care produc modificari atit in volumul, cit si in structura ambelor parti ale bilantului, in sensul cresterii unui post de activ si, concomitent si cu aceeasi suma, cresterii unui post de pasiv:
A + x = P + x
Spre exemplu: se cumpara un lot de marfuri cu plata ulterioara la valoarea de procurare de 80 000 lei.
IV Operatii economice care produc modificari in ambele parti ale bilantului, in sensul micsorarii unui post de activ si, concomitent si cu aceeasi suma, micsorarii unui post de pasiv:
A – x = P – x
Spre exemplu: din disponibilul de la contul de decontare se achita un credit bancar pe termen scurt in suma de 100 000 lei ajuns la scadenta.

No comments:

Post a Comment