Saturday, December 27, 2008

Consumuri, cheltuieli si venituri clasificarea, caracterizarea

Consumurile – resursele utilizate pentru fabricarea produselor si prestarea serviciilor in scopul obtinerii venitului. Ele sunt nemijlocit legate de procesul de productie, isi gasesc intruchipare materiala in stocurile productiei finite si produselor in curs de executie, la finele perioadei de gestiune se reflecta in bilantul contabil ca active si nu se iau in calcul la determinarea rezultatului financiar al intreprinderii.

Cosumurile directe – consumurile identificate nemijlocit pe un anumit produs sau serviciu in momentul efectuarii lor.
Consumuri directe de materiale – valoarea materiei prime, mateirialelor, semifabricatelor, utilizate la fabricarea produselor care, in mod substantial, intra in componenta acestora si se includ direct in costul produselor finite.
Consumuri directe privind retribuirea muncii – consumurile privind remunerarea muncitorilor, incluse in mod direct in costul produselor finite.
Consumuri indirecte de productie – consumurile aferente deserviriisi conducerii subdiviziunilor de productie, care nu pot fi incluse in mod direct in costul produselor finite si se repartizeaza la sfirsitul perioadei de gestiune pe tipuri de produse.
Consumuri indirecte de productie variabila – consumurile intreprinderii, marimea carora depinde de volumul de productie, cum ar fi remunerarea muncitorilor ce deservesc sectiile de productie, consumul de materiale pentru gestiunea generala a sectiilor etc.
Consumuri indirecte de productie constante – consumurile intreprinderii, marimea carora nu depinde sau depinde neesential de volumul productiei, cum ar fi uzura calculata mijloacelor fixe, consumul de energie electrica pentru eluminarea sectiilor de productie etc.

Cheltuielile reprezinta cheltuielile si pierderile(daunele) care apar in rezultatul activitatii economico-financiare si nu sunt legate nemijlocit de procesul de productie. Spre deosebire de consumuri, cheltuielile nu se includ in costul produselor, se reflecta in raportul privind rezultatele financiare si se scad din venituri la determinarea profitului(pierderii) perioadei de gestiune.
Cheltuielile activitatii operationale – cuprind cheltuielile aferente desfasurarii activitatii de baza a intreprinderii.
Costul vinzarilor – o parte din consumurile aferente produselor, marfurilor vindute si serviciilor prestate.
Cheltuieli comerciale – cheltuielile aferente desfacerii produselor, marfurilor si prestarilor de servicii si anume: cheltuieli privind serviciile de marketing aferente incheierii sau rezilierii contractelor; cheltuieli privind ambalarea, incarcarea-descarcarea produselor si marfurilor; cheltuieli de transport aferente; pentru reclama.
Cheltuieli generale si administrative – cuprind cheltuieli privind deservirea si gestiunea intreprinderii in ansamblu. Ele cuprind cheltuieli ce tin de retribuirea muncii salariatilor, atribuite personalului de conducere si gospodaresc, premiile de orice tip conform sistemelor existente la intreprindere, adaosurile de orice tip etc.
Alte cheltuieli operationale – cuprind cheltuieli privind vinzarea altor active curente, pentru arenda curenta, cheltuieli sub forma de amenzi, penalitati, despagubiri; cheltuieli din modificarea metodelor de evaluare a activelor curente etc.
Cheltuieli ale activitatii neoperationale – cuprind cheltuilelile suportate de intreprindere la efectuarea altor feluri de activitati.
Cheltuieli ale activitatii de investitii – sunt generate de scoaterea din functiune a activelor pe termen lung si cuprind cheltuieli privind iesirea activelor nemateriale, activelor materiale pe termen lung, activelor financiare pe termen lung, pierdirile din partictipatiile in alte intreprinderi si din operatiile cu parti legate etc.
Cheltuili ale activitatii financiare – sunt generate de modificarea marimii si structurii capitalului propriu, imprumuturilor si creditelor intreprinderii. Acestea cuprind cheltuielile privind plata redeventelor, privind arenta finantata a activelor materiale pe termen lung, privind diferentele de curs valutar nefavorabile etc.
Pierderi exceptionale – rezulta din evenimentele sau operatiunile rare si netipice, nelegate de activitatea financiar-economica a intreprinderii. Acestea cuprind pierdirile provocate de calamitatile naturale, pierdirile rezultate din perturbarile politice, pierderile ocazionate de modificarea legislatiei.
Cheltuielile privind impozitul pe venit – cuprind suma totala a cheltuielilor privind impozitul pe venit, luate in considerare la calcularea profitului(pierderii) net al perioadei de gestiune.

Venitul – cuprinde afluxul global de avantaje economice incasate sau care urmeaza a fi incasate in conturile intreprinderii. In componenta veniturilor nu se includ sumele incasate in numele tertelor persoane, cum ar fi TVA, accizele, incasarile globale obtinute din insarcinarea organizatiilor terte, din comercializarea produselor sau marfurilor acestora, deoarece aceste sume nu prezinta un avantaj economic al intreprinderii si nu influenteaza capitalul propriu al acesteia.

Veniturile din activitatea operationala cuprind sumele rezultate din activitatea de baza a intreprinderii.
Veniturile din vinzari – reprezinta incasarile din vinzarea produselor finite, marfurilor, si se constata in baza metodei calcularii in cazul livrarii si transmiterii catre cumparator a drepturilor de proprietate asupra acestora; incasarile din prestarea serviciilor; avantajele obtinute din operatiile de barter, contracte de constructie.
Alte venituri operationale – includ sumele primite sau de primit din iesirea(vinzarea, schimbul) activelor curente, cu exceptia produselor finite si marfurilor, din arenda curenta, precum si sub forma de amenda, penalitati, despagubiri, recuperari de daune materiale rezultate din modificarea metodelor de evaluare a activelor curente.
Venituri din activitatea neoperationala – cuprind sumele primite sau de primit din alte feluri de activitati ale intreprinderii, decit cea de baza.
Venituri din activitatea de investitii – cuprind sumele rezultate din iesirea si reevaluarea activelor pe termen lung ale intreprinderii(sumele incasate din vinzarea activelor nemateriale, terenurilor, mijloacelor fixe; devidendele calculate, dobinzile; sumele diferentelor din reevaluarea activelor pe termen lung iesite; veniturile din operatiunile cu parti legate);
Veniturile din activitatea financiara – sumele rezultate din transmiterea in folosinta altor persoane fizice si juridice, pe un termen mai mare de un an, a activelor nemateriale, materiale pe termen lung, valoarea activelor intrate cu titlu gratuit, venituri sub forma de diferente de curs valutar favorabile, subventii de stat, premii etc.
Venituri exceptionale – cuprind sumele primite de la organele de stat, companiile de asigurari, persoanele fizice si juridice, sub forma de recuperare a pierderilor din calamitati naturale, perturbari politice, modificari ale legislatiei si alte evenimente ce nu sunt legate de activitatea ordinara a intreprinderii.

No comments:

Post a Comment