Saturday, December 27, 2008

Pasivele intreprinderii clasificarea, continutul, caracteristica

Pasive – sursele de constituire a bunurilor economice.

Capitalul propriu corespunde finantarii proprii a bunurilor economice aflate in circuitul patrimonial al intreprinderii si reprezinta marimea ramasa in activele intreprinderii dupa scaderea datoriilor.
Capitalul statutar – se constituie la infiintarea intreprinderii, fiind o conditie a existentei si functionarii acesteia, si reprezinta valoarea aporturilor proprietarilor intreprinderii la patrimoniul acesteia, depuse in contul achitarii actiunilor(cotelor) pentru asigurarea activitatii intreprinderii.
Pe parcursul funtionarii intreprinderii, poate aparea necesitatea de a modifica capitalul statutar constituit la crearea ei. Se poate majora prin plasarea de actiuni noi din emisia suplimentara sau prin majorarea valorii nomianle a actiunilor plasate. Din operatiuniile de cresterea a capitalului statutar poate sa rezulte – Capitalul suplimentar – care reprezinta diferenta intre pretul de emisiune si valoarea nominala a noilor actiuni. In caz cind pretul de emisiune este mai mic decit valoarea nominala avem capital suplimentar, dar el are menirea de a micsora valoarea capitalului propriu. Micsorarea capitalului statutar se efectueaza prin rambursarea catre actionari sau asociati a unei parti din acesta, atunci cind societatea il considera prea mare in raport cu activitatea sa sau in alte situatii.
Marimea capitalului statutar se micsoreaza o data cu marirea capitalului nevarsat si retras. Capital nevarsat – reprezinta datoriile fondatorilor privind aporturile la capitalul statutar. Capital retras – reprezinta valoarea actiunilor proprii(cotele de participatie) rascumparate de la actionarii sai.
Rezervele – reprezinta profitul capitalizat in mod durabil de intreprindere pina la o decizie contrara a organelor competente. Ele se constituie in raport cu cotele stabilite din profitul net:
- Rezerve legale – se constituie anual intr-o anumita proportie din profitul net, fiind destinate protejarii capitalului in cazul in care perioada de gestiune se incheie cu pierderi;
- Rezerve statutare – reprezinta acele fonduri a caror constituire din profitul net este stipulata in statutul de constituire a intreprinderii;
- Alte rezerve – sunt create prin decizia adunarii generale din profitul net.
Profitul nerepartizat include:
~ Corectii ale rezultatelor perioadei precedente – rezultatele corectarilor efectuate in anul de gestiune la operatiunile aferente perioadei precedente.
~ Profit nerepartizat(pierdere neacoperita) al perioadelor precedente – o parte din capitalul propriu care nu a fost utilizata sau repartizata intre proprietarii intreprinderii sub forma de devidende sau venituri din participatii.
~ Profit net(pierderea) al perioadei de gestiune – rezultatul financiar al perioadei de gestiune dupa impozitare.
Capitalul secundar cuprinde:
* Subventiile de stat, care reprezinta asistenta acordata intreprinderii de Guvern sau de alte organe de stat, respectindu-se anumite conditii legate de activitatea de productie si financiara a acesteia.
* Diferentele din reevaluare – sunt ecarturile si sumele reducerilor din reevaluarea activelor materiale si financiare pe termen lung.

Datoriile – fondurile sau capitalurile furnizate de terti, pentru care intreprinderea tre sa acorde o prestatie sau un echivalent valoric. Este vorba de creditele contractate de la banci sau alte institutii financiare, imprumuturile din emisiunea de obligatii, precum si datoriile create in cadrul relatiilor de decontare ale intreprinderii cu alte persoane fizice si juridice.
Datorii pe termen lung – cu termen de rambursare mai mare de un an.
Datorii pe termen scurt – datori pe parcursul exercitiului financiar(pina la 1 an)
Datorii financiare – exprima creditele primite de la banca si alte institutii de credit precum si imprumuturile din emisiunea de obligatii.
Datorii comerciare – se formeaza in cadrul relatiilor de decontare cu funizorii pentru aprovizionarea de bunuri materiale, lucrari si servicii prestate.
Datorii calculate – cuprind datoriile fiscale, salariile si sociale, datoriile fata de asociati.

1 comment:

  1. Dacă ați postat un blog este foarte util. Dar eu vreau să spun foarte repede că, dacă aruncăm o privire la profilul meu, dacă aveți nevoie de împrumut poate veni la îndemână.

    ReplyDelete