Obiectul si metoda contabilitatii
Obiectul contabilitatii il constituie reflectarea in expresie baneasca a bunurilor mobile si imobile, inclusiv solul, bogatiile naturale, zacamintele si alte bunuri cu potential economic.Subiectul – persoana juridica cu orice tip de proprietate si forma juridica de organizare sau persoana fizica ce desfasoara activitatea pe teritoriul RM.
Tipuri de agenti economici:
~ Intreprindere – sector de afaceri unde se efectueaza producerea si distribuirea bunurilor materiale;
~ Societati de credit si asigurari – bancile si intreprinderile care asigura;
~ Administratii publice – sector public – invatamint, spitale, armata;
~ Menaje(gospodarii) – nu se supune contabilitatii;
~ Strainatatea.
Toti agentii economici detin un patrimoniu ce necesita reflectarea in contabilitate. Patrimoniul agentilor economici este format din totalitatea bunurilor si valorilor economice pe care le gestioneaza precum si din totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acestia si le asuma. Se spune ca obiectul de studiu al contabilitatii – patrimoniul agentului economic.
Obiectul contabilitatii – patrimoniul agentului economic, procese economice care imbraca forma consumurilor, cheltuielilor, veniturilor si rezultatelor capatate adica procesele economice care reflecta cum este gestionat patrimoniul firmei.
Ecuatia de echilibru a patrimoniului:
B = D + O
Partea materiala = raport de proportii
A = P
, unde B – bunuri; D – drepturi; O – obligatii; A – activ; P – pasiv.O lege fundamentala a contabilitatii este ca dintre A patrimoniului si P patrimoniului in permanenta este egalitate.
Daca B = D + O => D = B – O
Drepturile reprezinta patrimoniul net al agentului economic: PN = A – O
Se considera normal atunci cind PN al intreprinderii este ≥ 0 (PN ≥ 0)
Odata cu cunoasterea existentei si patrimoniului, obiectul contabilitatii mai include si cunoasterea miscarilor si transformarilor interne ale patrimoniului, aceste miscari sunt concretizate in obiectul contabilitatii prin categoriile economice:
- Consumurile;
- Cheltuielile;
- Veniturile;
- Rezultatele.
Aceste miscari sunt in cadrul proceselor economice(aprovizionare, producere, desfacere).
Rezultatele dintre aceste categorii economice sunt: C ± R = V; unde C – cheltuieli; R – rezultatele; V – veniturile.
R = V – C
Daca: V > C => profit;C > V => pierdere;
V = C => 0 – nimic.
Reiesind din rezultatul se considera ca: A + C = P + V.
Metoda contabilitatii
Este un proces al gindirii teoretice abstracte indicind modul de a studia, de a cerceta, de a cunoaste obiectele si fenomenele de natura si societate. Elementele metodei contabilitatii:1) Documentele – orice operatie economica sau financiara privitoare la existenta si miscarea elementelor patrimoniale a unitatilor economice si sociale pentru a putea fi inregistrata in conturi tre mai intii contrasemnata intr-un document, care atesta infaptuirea ei, este necesar acest lucru deoarece inregistrarea operatiunilor economice si financiare in conturi se face numai dupa ce acestea au avut loc, iar una din cerintele contabilitatii o constituie fundamentarea si justificarea tuturor datelor sale pe baza de document.
2) Evaluarea – procesul determinarii sumei in expresie valorica conform careia se recunoaste obiectul contabilitatii si modificarea valorii acestuia, acest proces are o deosebita importanta pentru sintetizarea si generalizarea informatiei generate de existenta, miscarea si transformarea elementelor patrimoniale. Evaluarea este strins legata de celelalte procedee ale metodei a caror utilizare este conditionata de folosirea prealabila a exprimarii valorice.
3) Inventarierea – modul de control, evaluare si autentificare documentara a existentei si situatiei patrimoniale, a decontarilor, datoriilor, precum si a patrimoniului care se afla la dispozitia acestuia la o data anumita.
4) Dubla inregistrare – se concretizeaza in faptul ca fiecare operatiune se inregistreaza simultan cu aceeasi valoare in 2 conturi distincte in partile opuse ale acestora.
5) Raportul financiar – este modul de generalizare sistematezata a informatiei privind situatia patrimoniala si financiara a rezultatelor financiare si fluxului mijloacelor banesti ale subiectului pe o perioada de gestiune conform legislatiei in vigoare. Raportul financiar se utilizeaza pentru analiza situatiei economico-financiare a intreprinderii.
6) Contul – unitatea principala a gruparii curente, reflectarii, generalizarii si pastrarii informatiei privind existenta si miscarea obiectelor contabile ce ii apartin subiectului cu titlu de proprietate.
7) Calcularea – modul de grupare a consumurilor si cheltuielilor si determinarii costului a A materiale achizitionate, produse sau realizate, lucrarilor efectuate sau serviciilor prestate.
No comments:
Post a Comment